Radio 4's første hele år

”Radio4 – Taler med Danmark” har været radioens løfte til lytterne fra første sendedag i 2019. Radio4’s vision om at ville give flere adgang til samfundsdebatten har også i 2020 været den røde tråd igennem radioens publiceringsplan, sendeplan og helt ud i de enkelte programmer.

Først på sommeren lancerede Radio4 næste generation af sendeplanen med nye formater med aktuelt og debatskabende indhold. Nye programmer talte eksempelvis ’Frontlinjen’ om verdenspolitik og dansk forsvar og ’Byrødderne’, et politisk format, der tager sit udgangspunkt i regions- og kommunalpolitik.

Lytterne skal også kunne regne med, at Radio4 også dækker de store fælles begivenheder, som har væsentlig samfundsinteresse, og således leverede radioen i 2020 med udgangspunkt i livet uden for de store byer i USA en markant dækning af det amerikanske præsidentvalg.

Fire måneder efter, at Radio4 var gået i luften, 11. marts 2020, afbrød radioen de planlagte programmer og gik for første gang i breaking med timelang livesending med pressemøde i Statsministeriet, gennemstilling med eksperter og reportager ude fra landet. Opgaven var at fortælle lytterne om konsekvenserne af den coronanedlukning, der havde ramt store dele af samfundet. Og at gøre lytterne klogere på, hvordan de selv kunne forholde sig.

Under nedlukningen formåede radioen, dens leverandører af eksterne programmer og faste medarbejdere trods svære arbejdsbetingelser at skabe kreative løsninger, og i løbet af ganske få uger at få etableret alternative produktionsmetoder derhjemme. Dermed kunne reportager, nyheder, debatter og alle andre formater fortsætte, selvom kun et beredskab af nyhed- og aktualitetsproducerende medarbejdere måtte komme i studierne.

Udfordret flowlytning og opløftende vækst i on demand-forbruget

Man kommer ikke uden om, at coronapandemien har været mærkbar på et nyetableret medie som Radio4. Lyttertallet på FM og DAB lå over forventning ved indgangen til 2020, men flowlytningen blev ramt af nedlukning og ændrede hverdagsvaner igennem året:

Radio4 har derimod oplevet en god vækst i streaming og download af podcasts fra første halvår af 2020 til andet halvår. Således steg den tidsforskudte lytning med 48 procent i perioden, hvilket er betydeligt over væksten i podcastmarkedet i Danmark.

6.609 timers nyproduceret radio

Radioen har i 2020 udsendt 6.609 timers nyproduceret radio inden for en bred vifte af genrer, herunder nyheder, aktualitet, sport, debat, kultur, udland, reportager og videnskab. Det er blandt andet blevet til 43.126 minutters nyheder, 1.746 timers aktualitetsprogrammer, 1.230 timers kulturprogrammer og 97 timers satire. Og så er Radio4 citeret for 225 forskellige historier i andre medier, og disse citathistorier er samlet set blevet citeret 1.353 gange, viser tal fra Infomedia.

Her et udpluk af nogle af programmer, som vi er stolte af:

Radio4 Morgen er kanalens faste aktuelle morgenprogram, der alle hverdage fra kl. 06-09 leverer nysgerrig, overraskende og grundig journalistik om dagens vigtigste historier. Det vigtigste for ’Radio4 Morgen’ er, at lytterne møder den hverdag, der optager dem og er relevant for dem. Centrale kilder gør os klogere på aktuelle historier og begivenheder, og hver dag kan lytterne selv bidrage med spørgsmål, erfaringer og holdninger via sms. Målet er, at man efter en morgen med programmet føler sig klædt på med dagens aktuelle historier, og at man er blevet udfordret på sine holdninger. Klik og lyt.

Det sidste måltid er et portrætprogram, hvor madanmelder og journalist Lærke Kløvedal hver søndag inviterer en fremtrædende personlighed til at sammensætte et treretters måltid, som var det det sidste. Sammen taler de sig gennem livet og den nekrolog, som Lærke har skrevet inden mødet, der skal give et spillevende portræt af gæsten. Det bliver til interessante samtaler, der rammer død og livsfilosofi ind via et stramt koncept. Klik og lyt.

Overskud er Radio4’s investeringsprogram, som har en ambition om at ændre på, at aktiehandel, pension og investeringspuljer for mange er en by i Rusland, og at kvinder investerer langt mindre end mænd. Mange mennesker går glip af mulighederne for at skabe mere overskud og større uafhængighed i deres liv, men sådan behøver det ikke at være. Vært Sofie Østergaard har mange års erfaringer med at drive virksomheder og i at investere, men som nogle af lytterne kan hun godt bruge hjælp og inspiration fra eksperter, der ved endnu mere og kan forklare stoffet, så alle kan være med. Klik og lyt.

Specialklassen er navnet på Radio4’s lørdagssatire med Rasmus Søndergaard, Kasper Le Fevre og Kasper Gattrup. Programmet bestod i 2020 af en improviseret del, en satirisk musical over et kendt tv-format, og en sketchdel, ‘Tryghedssamfundet’, hvor karakterer som ‘Palle fra Kalundborg’, ‘Magiske Morten’ samt René og hans mor peger spejlet mod lytterne og udstiller absurditeter og andre gode sager i ‘Mor Mettes’ trygge overvågningssamfund. Klik og lyt.

Bremer og Blædel mod rov tager “livtag med den nederdrægtige, kommercielle, kapitalistiske, korrupte og fuldstændige forfærdelige bastard, som er sport anno 2020”. Programmets værter, journalist Tue Blædel og sportselsker, Amalie Bremer, har en ambition om at “make sport great again” ved at kaste lys over sportsverdenens kulsorte sager, hylde de helte, der trods alt stadig findes, råbe beslutningstagerne op og gå kritisk til dem, der mener, at sport og politik ikke skal blandes sammen. Klik og lyt.

Væsentlige temaer løftes på tværs af programmerne

Radio4 har på tværs af programfladen fulgt de store nationale og internationale dagsordener som det amerikanske præsidentvalg, Brexit, coronapandemien og 100-året for Genforeningen, men radioen har også sat fokus på aktuelle temaer, som måske ikke har været øverst på dagsordenen i alle medier, men som kanalen har fundet centrale og relevante at udfolde for lytterne på tværs af programmer.

Palmemordet – den endelige opklaring

Mordet på den svenske statsminister i 1986 er en af de største mordgåder i nyere tid. Et mord, der foregik på åben gade omgivet af vidner, men som aldrig er blevet opklaret. Den efterfølgende politiefterforskning har været en af de mest omfattende, som verden har set, men trods det har den aldrig båret frugt. Gennem programserien ‘Krimiland’ undersøgt og belyst mordet og teorierne omkring det. Den 10. juni 2020 kom gruppen bag Palmeefterforskningen med deres endelige bud på Olof Palmes morder. I den forbindelse udvidedes ‘Krimiland’ med livesending direkte fra pressemødet.

Minkskandalen

Efter en instruks fra statsminister Mette Frederiksen blev det beordret, at alle danske mink skulle aflives som et led i indsatsen mod spredning af coronavirus i Danmark. Dog viste det sig blot få dage senere, at regeringen ikke havde lovhjemmel til at aflive alle danske mink, hvilket endte med at koste Mogens Jensen posten som fødevareminister. Radio4 dækkede minksagen i blandt andet ‘Byrødderne’, hvor borgmester i Frederikshavn Kommune, Birgit Hansen, berettede om, hvordan man som kommune bliver påvirket, når et helt erhverv skal lukkes ned. I ‘Radio4 Morgen’ fortalte den tydeligt berørte minkavler Steen Holst, hvordan arbejde, hobby og omgangskreds på ét øjeblik blev revet væk under ham som følge af instruksen, og hvordan han nu skulle nedslagte familiens livsværk.

Ramadan i Højskolesangbogen

I november 2020 udkom den 19. udgave af Højskolesangbogen med 151 nye sange, hvoraf én vakte særlig opsigt. Allerede i starten af året, inden sangen var skrevet færdig, rasede debatten om, hvad en muslimsk sang skal i Højskolesangbog. Her talte ‘Kræs’ med Isam Bachiri, også kendt som Isam B., der er en af musikerne bag sangen ’Ramadan i København’, og han fortalte om, hvorfor det er vigtigt, at sangbogen repræsenterer sameksistensen mellem danskere i forskellige farver og med perspektiver i samfundet. To dage efter, at den nye udgave af Højskolesangbogen udkom, kunne man i ‘Radio4 Reportage: Hvad laver en ramadansang i Højskolesangbogen?’ få historien om, hvordan sangen, trods megen modstand, endte i Højskolesangbogen, og hvordan Højskolesangbogsudvalget tog beslutningen om, at netop denne sang skulle med i Danmarks mest solgte bog.

Redaktionelt forum øger mangfoldigheden

Radio4 har i 2020 fortsat samarbejdet i Redaktionelt Forum for regionale og lokale dagblade. Alle chefredaktører mødes seks til otte gange om året, og journalisterne hos de deltagende dagblade samarbejder i det daglige.

Redaktionelt Forum bidrager til at gøre den landsdækkende nyhedsdækning mere mangfoldig ved at finde og præsentere et landsdækkende publikum for relevante lokale og regionale tematikker. Redaktionelt Forum giver endvidere Radio4 mulighed for at se på tværs af landet og med konkrete eksempler afspejle forskelle i samfundsudfordringer og konsekvenser af politiske dagsordner, lovgivning og reformarbejde mv.

  • 6. juli var Karen Keinicke, chefredaktør på Nordjyske, med i ’Radio4 Morgen’, hvor hun blandt andet fortalte om, hvordan avisen har dækket, hvor svært det kan være at være åben om sin seksualitet i det nordjyske. Det var en del af radioens sommerprojekt, hvor skiftende redaktører fra hele landet hver morgen i tre uger var igennem til ’Radio4 Morgen’, hvor de fortalte om dagens vigtigste historier i deres egne udgivelsesområder. Klik og lyt.
  • 26. oktober samlede ’Radio4 Morgen’ i samarbejde Redaktionelt Forum op på udligningsreformen, som et flertal i Folketinget vedtog i 2020. Redaktionelt Forum havde gjort status på, hvor de mange penge konkret var havnet i kommunerne. Hvem var vinderne, og hvem var taberne? Og hvad var overhovedet meningen med det hele? Alle medlemmer af Redaktionelt Forum bidrog med konkrete cases fra landets kommuner, og Radio4 Morgen samlede det hele i programmets dækning. Klik og lyt.
  • FAKTA OM REDAKTIONELT FORUM
  • Selskabet bag radioen, Radio FM4 A/S, har en selvstændig bestyrelse, hvor ejerkredsen er repræsenteret. Ejerkredsen har etableret Redaktionelt Forum, som består af redaktører fra ejermedierne og redaktører fra radioen. Her drøftes større journalistiske satsninger, journalistisk netværk, løbende historier osv.
  • Konsortiet bag Radio FM4 A/S består af Jysk Fynske Medier, Nordjyske Medier, Sjællandske Medier, Mediehuset Herning Folkeblad, Skive Folkeblad, Lolland-Falsters Folketidende, Bornholms Tidende, Flensborg Avis og Radio ABC.
Jysk Fynske Medier (JFM) er Danmarks næststørste private mediekoncern og dækker hele landet med over 2.549.000 forskellige personer, der besøger vores medier og kommercielle sites hver uge. En samlet omsætning tæt på 2 mia. kr. Koncernen udgiver i alt 15 dagblade med 611.000 læsere hver uge og 63 ugeaviser med 929.000 læsere fra Limfjorden til grænsen og på Fyn og Sjælland. Dagbladet Avisen Danmark er med 486.000 læsere hver uge et af landets mest læste dagblade. Dertil nationale, regionale og lokale nyhedssites med 1.125.000 ugentlige brugere. Den nationale Radio4 - med JFM som hovedejer - når godt 300.000 ugentlige lyttere foruden et langt højere antal ugentligt downloadede podcasts. Foruden Radio4 har koncernen fire kommercielle radiostationer med 698.000 ugentlige lyttere. Dertil drives digitale aktiviteter som Gul&Gratis, deal.dk og SPOTdeal. Ejer derudover trykkerier, distributionsselskaber, kommunikationsbureauet STEP m.m.