42 skoleelever var i erhvervspraktik som soldat hos Jydske Dragonregiment i Holstebro. Fotojournalist Morten Stricker tog med på en øvelse.

Året bedste journalistik i 2022

Af Halldor Henriksen, redaktionschef på Livecentret

Én gang hver måned ser vi tilbage og kårer den bedste journalistik i JFM.

På baggrund af vores digitale data ved vi, hvordan al vores journalistik bliver taget imod hos læserne.

Vi ved, hvor mange der har læst en artikel, hvor længe de har læst, og om artiklen var så interessant, at de fik lyst til at læse mere om det samme emne. Vi ved også, hvor mange der har valgt at tegne et abonnement på baggrund af hver enkelt artikel.

Det er disse data, der sammen med vores klare mission om hver eneste dag at arbejde for demokrati og sammenhængskræft ligger til grund for vores interne fejringer af den journalistik, som vi er allermest stolte af.  

Ser vi på listen over de månedlige vindere i 2022, står det klart, at god journalistik spænder bredt. Der er fremragende idéer, som er opstået omkring bordet på et redaktionsmøde. Der er klassisk, kritisk og konstruktiv journalistik, som er med til at binde vores lokale samfund sammen. Og der er vellykkede dækninger af uventede begivenheder og nære livshistorier, som kan inspirere, fascinere og gøre os klogere.

Fælles for alle vinderne er, at de lever op til vores værdier i JFM om grundighed og ordentlighed, og at der er tale om journalistik, som i særlig grad har haft værdi for vores læsere.

Januar

Januars bedste digitale journalistik opstod som en sjov idé, der i bedste Olsen Banden-stil blev til en grundig plan. Veludført, timet og tilrettelagt ned til mindste detalje:

En journalistisk velunderbygget kortlægning og føljeton om de 50 mest magtfulde personer i landets næststørste by.

Her var tale om en visionær, proaktiv og ikke mindst dagsordenssættende serie, som ovenikøbet var lige til at lade sig inspirere af og benytte andre steder i JFM, hvor adskillige titler i årets løb har gennemført den samme gode idé.

Avisen nedsatte en ekspertjury, som havde til opgave at kåre Aarhus’ 50 mest magtfulde personer. En både sjov og relevant idé, som også var kompliceret og tidskrævende at udfolde.

Til gengæld blev den fornemt modtaget af læserne.

Se Stiftens Magtliste fra nummer 50-41

Se Stiftens Magtliste fra nummer 40-31

Se Stiftens Magtliste fra nummer 30-21

Se Stiftens Magtliste fra nummer 20-11

Se Stiftens Magtliste fra nummer 10 til 1

Undervejs i nedtællingen blev både kendte og ukendte århusianere på listen genstand for mere tilbundsgående portrætter og artikler:

Bundsgaard topper Stiftens Magtliste: Her er borgmesterens bud på, hvem der ellers er magtfulde i Aarhus

Han er partner og med i 136 bestyrelser: Mød advokaten, der er en de mest magtfulde århusianere

Og på bagkant samler Stiften op i et oversigtsformat med uddybende forklaring på kriterier og udvælgelsen af de mest magtfulde personer i Aarhus.

Se hele Stiftens Magtliste: Her er de 50 mest magtfulde århusianere

Borgmesteren, Karin Salling eller landets rigeste mand: Hvem har egentlig magten i Aarhus?

Satudarahs nu tidligere klubhus - et forhenværende diskotek og misionshus på Søndergade 13 i Struer. Foto: Morten Stricker

Februar

Dagbladet Holstebro-Struer vandt i februar for dækningen af rockerne, der var kommet til byen.

Når en rocker-gruppering slår sig ned i et af vores lokalområder, er det vores pligt som lokal vagthund uden berøringsangst at hæve det journalistiske alarmberedskab.

Man fornemmer, at rockergruppen Satudarahs indtog i Struer ikke blev lettere af at have vores fotograf og journalister til vedholdende og nysgerrigt at banke på døren.

Den omfattende dækning udmærkede sig ved at være løsningsorienteret, den søgte svar på de spørgsmål, læserne stillede sig selv, kommunen og politiet.

Her et udpluk:

Nabo til muligt Satudarahhus: - Jeg har sagt, at første gang, jeg hører skud, så flytter vi

Satudarah giver nu lyd fra sig og løfter lidt af sløret for, hvad de vil i Struer: - Struers lokalbefolkning behøver ikke at føle sig utrygge

Her er, hvad byrådet konkret vil gøre for at fjerne Satudarah: - De vil få en ganske udstrakt og nidkær offentlig service

Satudarah har selv udtalt, at folk i Struer ikke behøver føle sig utrygge - men politiet har fundet noget, der tyder på det modsatte

Borgmester efter rockerransagning: - Det kan komme til at gå langt hurtigere med at få dem ud, end vi kunne forvente

Den 62-årige Elin Frank Just, der blev dræbt af sin mand på Chr. M. Østergaards Vej, blev skudt på klos hold. Det kom frem i Retten i Horsens, da en kriminaltekniker vidnede. Arkivfoto: Ludvig Dittmann

Marts

Læsere af Horsens Folkeblad blev i marts præsenteret for krimi-journalistik af ekstraordinært høj kvalitet.

I en række artikler fortalte avisen historien om en 62-årig horsensianers drab på hustruen Elin Frank Just. Fra sin plads i retslokalet tog avisen sine læsere helt tæt på begivenhederne, og særligt sønnernes vidneforklaringer var næsten ubærlige.

Etisk var artiklernes standard forbilledlig. Journalisten har været i dialog med sønnerne, fået udleveret private billeder og fået deres velsignelse til for alvor at folde historien ud. Det virker ordentligt og rigtigt – og løfter journalistikken.

Tilsammen førte dækningen til 16 nye abonnenter:

62-årig drabstiltalt trækker et spor af frygt og rædsel hos sin familie: - Han er et monster, lød det fra en af sønnerne i retten Link

Kriminaltekniker i drabssag fra Chr. M. Østergaards Vej: Afstanden mellem geværets løbsmunding og offer var 25 cm Link

62-årig sigtede direkte på sin hustru med geværet: - Er det sådan, du vil ha' det, Elin - så skød han hende i ryggen Link

Elin Frank Just blev dræbt af et skud fra et oversavet jagtgevær 27. marts 2021. Privatfoto

April

Et helt uhørt stort antal læsere og flere nye abonnenter på en nyhedshistorie end nogensinde stimlede sammen, da Århus Stiftstidende kunne fortælle den rystende historie om en ung kvindes hospitalsindlæggelse, der udviklede sig til et seksuelt overgreb.

To journalister på Stiftes redaktion i Aarhus kunne formentlig straks se, at de havde fat i en vigtig historie, og det var tydeligt, at de gjorde sig umage og store overvejelser. Interviewet med den unge kvinde foregik i trygge omgivelser på Stiftens redaktion, og der var brugt tid og kræfter på at etablere en relation. Samtidig blev historiens billedside, som ellers er svær, løftet på fornem vis,

På Stiften.dk har artiklen betydet 72 nye abonnenter, mens den i Viborg, hvor lægen kommer fra, har trukket ni nye læsere til.

Journalist Jonas Kollerup var hurtigt på gerningsstedet, hvor han blev stillet igennem til video-hubben, der styrer alle livetransmissioner fra Livecentret i Horsens.

Maj

JydskeVestkystens Kolding-redaktion leverede i forårets sidste måned et skoleeksempel på, hvordan en voldsom begivenhed som et drab kan dækkes journalistisk, da et nedgravet lig i slutningen af maj blev fundet i et kolonihaveområde ved Vonsild.

En hurtig version fra JFM's fælles 112-redaktion var startskuddet, hvorefter en reporter fra Kolding først ilede ud til kolonihaveområdet, derefter var med på en gennemstilling til video-hubben og senere samme dag dækkede grundlovsforhøret.

Undervejs interviewede reporteren med stor respekt den dræbtes nabo, og der blev lavet et kort over, hvor liget blev fundet. Dagen sluttede med en samlende overbliksartikel:

Kl. 10.30: Nedgravet lig blev fundet i Kolding: To mænd og en kvinde sigtet for drab på efterlyst 43-årig

kl. 14.21: To mænd og en kvinde er sigtet for drab på 43-årig mand gravet ned i kolonihaveområde

Kl. 16.00: Henrik fandt 43-årig formodet drabsoffer gennembanket kort før han forsvandt: - Der må være nogle, der har været meget sure på ham

Kl. 18.28: Nedgravet lig fundet i kolonihaveområde og tre personer fængslet: Det ved vi om den uhyggelige drabssag

Juli og august

I juli og august kårede vi én fælles vinder af den bedste digitale JFM-journalistik.

Her var det igen lykkedes for Fyens Stiftstidende at være absolut dagsordensættende med kampagnen ’Ung og aldrig god nok’. Gennem en lang række velskrevne artikler om nøje udvalgte problemer satte Fyens Stiftstidende og fyens.dk fokus på unges mistrivsel.

Serien holdt et højt niveau hele vejen igennem, og mange af artiklerne har desuden fået lov at leve på JFM's øvrige nyhedssites, hvor de er blevet læst flittigt.

Agnes Juul Lunde har stadig en del billeder af sig selv, fra hun var syg. Hun bruger dem til at minde sig selv om, at det ikke må komme så vidt igen. Privatfoto

Blandt de stærkeste står fortællingen om anoreksi-ramte Agnes, der over tre artikler giver et grundigt og gribende indblik i en grufuld sygdom. Vi kommer hele vejen rundt med både Agnes' egen fortælling, farens oplevelse på sidelinjen og hospitalsvæsenets forklaring på farens kritik.

Agnes vejede 29 kilo, da hun døde af anoreksi: - Jeg bliver nok aldrig tilfreds med min krop. Det må jeg lære at leve med

Lægen sagde, at Agnes nok ville dø af sin anoreksi: Det nægtede Mads at acceptere, og i dag kan han besøge datteren i hendes lejlighed

Læger om hjælpen til Agnes og andre anoreksi-ramte: Ingen terapi før de er i gang med at spise

Charlotte Greve Selgen Knudsen, fra Haubro ved Aars, har endometriose, en sygdom der har haft en stor negativ effekt på hendes liv. Foto: Lars Rasborg

September

Også i september var det stærkt journalistisk fokus på helbred, der endte som månedens bedste.

Selvom 10 procent af alle danske kvinder lider af sygdommen endometriose, har mange aldrig hørt om den.

Det ændrede Avisen Danmark på i en yderst veludført serie af artikler, og med en række stærke cases ramte JFMs nationale avis et meget stort antal læsere.

Særligt artiklen om den 21-årige Steffanie, der knækkede sammen på køkkengulvet, havde en stor rækkevidde: Flere end 250.000 brugere gjorde historien til den med afstand mest læste i hele JFM i september.

Samtidig kunne vi se i kommentarsporet, at mange taggede hinanden, fordi de her blev opmærksomme på, at det kunne være en niece eller et andet familiemedlem, som har den "hemmelige sygdom". På den måde var det journalistik, der gav mening i mange familiers hverdag.

Titusindvis af kvinder har en livsødelæggende sygdom, de færreste er klar over: - Man bliver spist af med, at sådan er det at være kvinde

21-årige Steffanie knækkede sammen på køkkengulvet: Du har nok bare luft i tarmene

37-årige Charlotte blev fyret og sat i overgangsalder to gange: Der gik elleve år, før diagnosen kom

Jacqueline har et godt liv på trods af smertefuld sygdom: - Jeg tiggede dem om, om de ikke nok kunne fjerne mine æggestokke og livmoder

VAF-journalist beretter fra Bilka. Hun fulgte den voldsomme brand på nærmeste hold natten igennem

Oktober

Når Bilka brænder, er det en historie, som den lokale avis skal dække hurtigt, præcist og grundigt. Det skete til perfektion på Vejle Amts Folkeblad, da Bilkas lager i Vejle brød i brand klokken to natten til den 30. oktober.

Faktisk gik der ikke mange minutter, før den første journalist – stadig iført natbukser - var på pletten.

Det samme var avisens fotograf kort efter, og flere kolleger sluttede sig til. Lynhurtigt blev historier, billeder og videoer leveret til vafo.dk, hvor trafikken var fem gange så høj som på en normal søndag.

Præstationen var så perfekt, at dækningen siden har dannet skole for, hvordan vi i JFM ønsker at dække lignende store hændelser.

60 til 70 brandfolk kæmper med flammerne: Der kommer til at gå mange timer - på størrelse med branden hos Jysk og Munkebjerg Hotel

Flammer, røg, rundstykker og en helt afgørende mur: Se Bilka-branden i billeder

Deres arbejdsplads er lige brændt, men Bilka-medarbejdere går den ekstra mil for at hjælpe kunderne: - Vi er jo passionerede

November

Vores digitale medier giver i det hele taget mulighed for at dække store begivenheder, mens de sker. Ligesom i Vejle forbrugte læserne i stor stil den direkte dækning på Fyns Amts Avis, da der nogle uger senere var bombealarm i Svendborg.

Redaktionen så sig aldrig tilbage, da en 46-årig mand en tidlig morgen truede med at sprænge sig selv og sin bil i luften. Selve nyheden var hurtigt ude, og med det samme strøg to reportere afsted.

Herefter fulgte løbende opdateringer, digitalt kort over indsatsen, masser af billeder, live-on-tapes og hovedvidnet på video. Det hele frem mod anholdelsen, hvor der skete eksplosioner, som redaktionen selvfølgelig også fangede.

Undervejs forsøgte andre medier at komme ombord i historien, men igen og igen måtte de citere Fyns Amts Avis, som bare var først og bedst. Måske stærkest illustreret, da TV2 rakte ud for at købe vores optagelser.

I løbet af dagen lagde hele 53.000 brugere vejen forbi FAA.dk, og i dagene derefter kom mange af dem igen.

Avisforsiden på Århus Stiftstidende den 22. april, da redaktionen kunne fortælle om den unge, mandlige læge, der blev anholdt og varetægtsfængslet.

December

Året sluttede med en kåring af et særdeles stærkt samarbejde på tværs af lokale titler.

I allerbedste JFM-stil leverede Viborg Stifts Folkeblad og Århus Stiftstidende i fællesskab den bedste digitale journalistik i december.

Læserne fik derfor en forbilledlig dækning af retsopgøret mod en ung læge fra Viborg, der i forbindelse med sit arbejde havde forgrebet sig seksuelt på kvindelige patienter i først Viborg og siden Aarhus.

Det var oprindeligt Århus Stiftstidende, der kunne fortælle den opsigtsvækkende historie, som allerede var blevet hædret som månedens bedste i april. Siden fulgte Viborg sagen tæt, og da selve retssagen gik i gang, havde de to aviser delt arbejdet mellem sig.

Stiften stod for en meget livlig liveblog med masser af spørgsmål fra brugerne, mens Viborg leverede retsreportager og videoanalyser.

Brugernes interesse for sagen var enorm, og dækningen osede af overskud. Ikke mindst på dommens dag, hvor vi i minutterne efter domsafsigelsen kunne publicere et stort baggrundsportræt om ”Hr. Doktor”, som redaktionen havde klar.

Halloween-parade trak titusinder til Vejle. Foto: Mette Mørk
Vi er Danmarks næststørste privatejede mediekoncern. Vi lever af at formidle. Vi er sat i verden for at fastholde og udvikle de regionale og lokale mediers afgørende rolle for demokrati og sammenhængskraft i lokalområderne. Det er vores mission. Og det, der driver os hver eneste dag. Vi står bag 15 dagblade, 53 ugeaviser, 4 kommercielle radiostationer, en landsdækkende tale-radio og en lang række nyhedssites og andre digitale brands. Vi har virksomheder, der skaber kommunikation mellem mennesker. Trykkerier og trykformidlere, dealsites, et kommunikationsbureau og distributionsfirmaer, der leverer aviser og pakker til alle adresser 365 dage om året. På alle platforme informerer og inspirerer vi hver eneste dag med vores historier fra der, hvor livet leves. Vi dækker hele Danmark. Vi er en levende organisation med over 1750 engagerede medarbejdere med arbejdssteder fra Holstebro til hovedstaden. Medarbejdere, der hver dag lægger al deres energi, viden og kunnen i at informere, inspirere, kommunikere og underholde.