Vi sætter pris på lokalsamfundet

Arkivfoto: Chresten Bergh

JydskeVestkysten

JydskeVestkystens Kulturpris

Hvert år på JydskeVestkystens fødselsdag, 15. januar, uddeles avisens kulturpris ved et kulturshow med 1100 læsere samlet i Musikhuset Esbjerg. Efter indstilling fra læserne af kandidater bliver vinderen kåret af en dommerkomité bestående af kulturpersonligheder fra Syd- og Sønderjylland med ansvarshavende chefredaktør Peter Orry som formand.

Prisen gives for en ”indsats, der er i pagt med de bedste folkeligt- kulturelle traditioner i avisens udgivelsesområde”. Med prisen følger 50.000 kroner. JydskeVestkystens Kulturpris 2019 gik til Treenighedskirkens Drengekor fra Esbjerg.

Den Gyldne Ambolt

Hvert efterår uddeler JydskeVestkysten erhvervsprisen Den Gyldne Ambolt. Den går til ”en person eller gruppe af personer, der på særlig fremragende måde har taget initiativ eller vist en sjælden virkelyst i landsdelens erhvervsliv til gavn og glæde for samfundet”.

Den Gyldne Ambolt 2019 gik til Peter Mads Clausen, formand for ejerfonden bag Danfoss. Med prisen følger 15.000 kroner, som skal bruges på medarbejderformål. Efter indstilling af kandidater fra læserne bliver vinderen kåret af en dommerkomité bestående af erhvervs- og fagforeningsledere fra landsdelen med chefredaktør Mads Sandemann som formand.

JydskeVestkysten og chefredaktør Mads Sandemann uddelte årets erhvervspris Den Gyldne Ambolt til Peter Mads Clausen. Arkivfoto: Claus Thorsted

Årets Lokalsamfund i Haderslev Kommune

Uddeles hvert efterår i et samarbejde mellem JV Haderslev og Haderslev Kommune.

Prisen går til det lokalsamfund, som har gjort sig særlig bemærket med nye initiativer, unikke arrangementer eller stor tilflytning.

Bevtoft fik prisen i 2019, blandt andet for ihærdigt at have samlet folkeaktier og genstartet den lokale købmand for anden gang.

Byens Bedste i Esbjerg

Uddeles i oktober af JydskeVestkysten ved et awardshow i Musikhuset Esbjerg med tv-værten Anders Breinholt som konferencier. Efter en digital afstemning på jv.dk bliver der kåret vindere i en række kategorier. Vinderne er fra den gamle Esbjerg Kommune.

Hverdagens helt i Esbjerg

Vi uddeler ti gange årligt sammen med Sydbank prisen for ”Hverdagens Helt” og ”Månedens Skulderklap”, som i marts rundes af med en årskåring, der offentliggøres foran 800 af Sydbanks aktionærer i Musikhuset Esbjerg. ”Hverdagens Helt” uddeles til mennesker eller foreninger, der frivilligt og ulønnet gør noget for andre. Det kan være i foreninger, som enkeltpersoner i forbindelse med en livreddende indsats eller andet. ”Månedens Skulderklap” uddeles til mennesker eller foreninger, der frivilligt og ulønnet gør noget for andre. Det kan være i foreninger, som enkeltpersoner i forbindelse med en livreddende indsats eller andet.

Årets vardenser

Ugeavisen Varde uddeler hvert år prisen Årets Vardenser. Vi beder læserne om indstillinger, og ud af dem sætter vi os sammen med sidste års Årets Vardenser og vælger vinderen. I 2019 gik prisen til Caroline Scheffler, der sammen med sine to døtre samlede 124.000 kroner ind til Danske Hospitalsklovne.

Årets skulderklap i Varde

Vi uddeler Skulderklappet hvert år flere gange og Årets Skulderklap på JydskeVestkysten Varde.

Det sker i et samarbejde mellem Sydbank og JydskeVestkysten Varde. En jury med lokale ildsjæle er med til at vælge. Årets skulderklap blev i 2019 uddelt til Claus Kring, veteran og førtidspensioneret med PTSD efter tre udsendelser på Balkan for at have stiftet foreningen Veteraners Levevilkår.

Claus Kring, veteran og førtidspensioneret med PTSD efter tre udsendelser på Balkan, fik årets skulderklap fra Sydbank og JydskeVestkysten Varde. Arkivfoto: Chresten Bergh

Fyens Stiftstidende

Årets Sportsnavn 2019

Siden 1950 har Fyens Stiftstidende i samarbejde med TV 2/Fyn og Fynske Idrætsforbund hvert år i januar kåret Årets Sportsnavn ved gallaarrangementet Sportslørdag. Arrangementet er offentligt og besøges af ca. 5.000 gæster. I år blev prisen uddelt til Lasse Normann Jørgensen, den 18. januar 2020.

Årets Fynbo

Sidste lørdag i januar kårer Fyens Stiftstidende Årets Fynbo. Prisen går til en fynbo, der på positiv vis har gjort sig bemærket ved at yde en indsats til gavn for Fyn eller for den omgivende verden. Læserne indstiller kandidaterne og en jury udvælger 5 nominerede, hvoraf en bliver året til Årets Fynbo.

Offentliggørelsen sker ved et større arrangement i Fyens Stiftstidendes mediehus, hvor tidligere modtagere, læsere og andre inviterede personer samles.

Årets Fynbo i 2019 blev revydirektør Lars Arvad. Med prisen følger æren og et smukt glasfad.

Fyens Stiftstidendes forskerpris 2019

Fyens Stiftstidendes Forskerpris, der også kærligt og humoristisk kaldes for den fynske Nobelpris, er blevet uddelt siden 1972. Bag prisen står Den Fynske Bladfond. Prisen er en hæderspris, der uddeles til en eller flere forskere fra Syddansk Universitet, der har skabt opmærksomhed og høstet anerkendelse for banebrydende forskning.

Ud over hæderen følger en check på 25.000 kroner. I ulige år uddeles tre forskerpriser - i lige år to forskerpriser. I 2019 gik priserne til professor Søren Askegaard, forskningsleder Jane Clemensen og institutleder Horst-Günter Rubahn.

Best of Odense 2019

Ugeavisen Odense hylder hvert efterår det bedste i Odenses handels- og kulturliv med kåringer på stribe i Best of Odense. Læserne indstiller kandidater i 17 kategorier, og vinderne kommer på scenen ved et festligt awardshow med 700 gæster.

Byens Bedste i Middelfart 2019

Melfar Posten i Middelfart kårede i efteråret 2019 Byens Bedste blandt byens handels- og kulturliv med 9 kåringer på stribe. Der uddeles desuden tre specialpriser, som er sponsoreret af eksterne samarbejdspartnere: Fællesskabsprisen, Optimistprisen og Brobyggerprisen.

Læserne indstiller kandidaterne og vinderne blev hyldet ved et stort awardshow, hvortil alle kunne købe billetter.

Bland dig prisen 2019

Ved Det fynske Folkemøde, som Fyens Stiftstidendes arrangerer en gang årligt, hylder avisen en person eller gruppe, der har taget originale initiativer, der gavner fællesskabet lokalt og måske endda regionalt. Læserne indstiller kandidaterne til Bland-dig-Prisen og en jury afgør, hvem der skal hyldes og modtage en check på 25.000 kroner. På Folkemødet i september 2019 blev æren og prisen tildelt Fiskeskolen Fyn.

Folkene bag Fiskeskolen Fyn blev hædret med Bland Dig Prisen ved Det Fynske Folkemøde i Fyens Stiftstidendes mediehus i Odense. Prisen blev overrakt af avisens chefredaktør, Poul Kjærgaard. Arkivfoto: Michael Bager

Århus Stiftstidende

Årets århusianske sportspræstation – Boye Pokalen

Vi står bag uddelingen af Danmarks næstældste idrætspris, Boye Pokalen. Boye Pokalen er guldsmed Erling Boyes svendestykke, som han efter endt uddannelse skænkede til Århus Stiftstidende, og som vi hvert år siden 1956 har uddelt.

Ud over æren og retten til at have pokalen stående i et år får vinderen 20.000 kroner skænket af Aarhuus Stiftstidendes Fond. Prisen deles ud ved et kæmpe show fra Hermans i Tivoli. Læserne kan indstille kandidater, men det er en jury med borgmesteren, festugechefen og en række tidligere sportsstjerner, der kårer vinderen. I 2019 var det basketballspillerne fra Bakken Bears, der løb med titlen.

Årets århusianske idræts-talent

Årets århusianske talent modtager et ”vandre-fad” og 5000 kroner også skænket af fonden. Vinderens vælges af Boye-komiteen. I 2019 var det U21 verdensmesteren i Lasar Radial, Anna Munch, der løb med prisen.

Byens bedste

Hvert år i november kårer vi jo Byens Bedste i en lang række kategorier. Det har vi gjort i 14 år, og arrangementet bliver til stadighed større. Vi kårer det bedste af det bedste i Aarhus inden for handels- og kulturlivet.

I alt 15 forskellige kategorier lige fra byens bedste bager, shopping sted til mænd og kvinder og restaurant til byens bedste flirtested, kulturbegivenhed og så naturligvis Århus Stiftstidendes ærespris. En jury udvælger de nominerede kandidater blandt mange tusinde indstillede. Og sammen med juryen vælger læserne også vinderen. Sidste år kom langt over 120.000 stemmer.

Årets ildsjæl

I samarbejde med Aarhus Kommune kårer vi hvert år ”årets ildsjæl. Prisen går til en person, der har udført ulønnet arbejde inden for et område, der omfatter kultur, sport, biblioteker og fritid. En komite med repræsentanter fra frivilligelivet i Aarhus finder vinderen, der modtager 25.000 til sin organisation. Pengene kommer fra Vestjysk Bank. I 2019 blev prisen vundet af familien Lind Pedersen.

Kulturprisen

I samarbejde med Aarhus Kommune uddeler vi hvert år en kulturpris til en person eller gruppe, en forening eller en institution, der har sat kultur på den århusianske dagsorden. Med prisen følger 100.000 kroner, som er sponseret af Spar Nord Banken og Aarhuus Stiftstidendes Fond. En kulturkyndig jury kårer vinderen.

Der blev uddelt mange kram og danset flere sejrsdanse, da Århus Stiftstidende kårede Byens Bedste 2019. Arkivfoto: Jens Thaysen

Randers Amtsavis

Årets sportsnavn

Hvert år i januar kårer Randers Amtsavis i samarbejde med Randers Talent og Elite samt Sparekassen Kronjylland Årets Sportsnavn ved den store årlige sportsgalla i Arena Randers. Forinden har læsere af Randers Amtsavis kunnet stemme på fire nominerede. Årets modtager i 2019 var Malene Kejlstrup, BMX-cykelrytter.

Årets idrætsleder

Hvert år i maj kårer Randers Amtsavis i samarbejde med Samvirkende Idræts Klubber Randers og Spar Nord Årets Idrætsleder valgt af SIKR. Kåringen sker ved en festlig sammenkomst for prisens mange modtagere gennem årene. Leif Raaby, tidligere Randers Freja, nu Vorup FB, blev hædret som Årets Idrætsleder i 2019.

Årets vækstvirksomhed

Relativ nystiftet pris, som Randers Amtsavis i samarbejde med Sparekassen Kronjylland uddelte første gang i 2018. Den årlige uddeling finder sted i forbindelse med det randrusianske Biznets gallaarrangement, Randers Business Award, i november. Årets vinder i 2019 var betonelementfabrikken Confac.

Viborg Stifts Folkeblad

Byens Bedste

Radio Viborg og Viborg Nyt arrangerer i samarbejde med Viborg Handel den årlige begivenhed ”Byens Bedste”, hvor handelslivet bliver hædret inden for forskellige kategorier. Kunderne kan stemme, men en jury har den endelige afgørelse. Prisfesten er en stor festlig begivenhed.

Årets sportsnavn

På Viborg Idrætsråds årlige sportsgalla står Viborg Stifts Folkeblads sportsredaktion bag udnævnelsen af Årets sportsnavn i Viborg Kommune efter indstilling fra læserne. Thijs Nijhuis, maratonløber, blev modtager af Årets Sportsnavn 2019.

Det blev løberen Thijs Nijhuis, der løb med titlen som Årets Sportsnavn i Viborg. I 2019 skiftede han til maratondistancen og gjorde det så flot, at han endte med at komme med til VM.

Dagbladet Holstebro-Struer

Byens Bedste

Hvert forår arrangerer ugeavisen Holstebro Onsdag "Byens Bedste". En konkurrence, hvor byens handel- og servicefag bliver fejret. Læserne indstiller forretninger og medarbejdere til konkurrencens 17 kategorier via holstebroonsdag.dk

En fagjury udvælger de endelige nominerede, og derefter stemmer læserne om, hvem der skal vinde i de enkelte kategorier. Priserne bliver overrakt ved en branchefest i Musikteatret Holstebro. Prisshowet bliver sendt live på nettet og naturligvis omtalt i de ugentlige aviser i perioden.

Folkebladet Lemvig

Lemvig Prisen

I samarbejde med Vestjysk Bank uddeler Folkebladet Lemvig hvert år "Lemvig Prisen". Prisen gives til en eller flere personer fra lokalområdet, som har gjort en forskel. Kandidaterne foreslås til Folkebladet Lemvig, som omtaler de nominerede og afslører vinderen.

Vinderen kåres af et prisudvalg, som består af borgmesteren, en udvalgsformand, repræsentanter fra prisgiveren Vestjysk Bank og lokalredaktøren for Folkebladet Lemvig.

Dagbladet Ringkøbing-Skjern

Årets erhvervspris

Hvert år I januar kårer Dagbladet Ringkøbing-Skjern i samarbejde med Vestjysk Lederforum Årets Erhvervsvirksomhed. Læserne kan nominere virksomheder inden for det tema, som er udpeget for årets erhvervspris - i 2019 var temaet grøn omstilling og cirkulær økonomi.

Fem nominerede udvælges af en jury bestående af chefredaktøren, erhvervsrådsdirektøren samt bestyrelsen for Vestjysk Lederforum. De nominerede portrætteres i Dagbladet, og efterfølgende udpeger juryen årets vinder, der får overrakt prisen ved Lederforums årlige Nytårsgalla.

Årets gjæwe vestjyder

Hvert år i marts kårer Dagbladet Ringkøbing-Skjern i samarbejde med Ringkjøbing Landbobank Årets Gjæwe Vestjyder; seks mennesker fra Dagbladets udgivelsesområde, der gør en særlig frivillig indsats for deres lokalområde. Læserne indstiller og begrunder, og valget af vinderne foretages af Foreningssamvirket. Priserne overrækkes i forbindelse med Ringkjøbing Landbobanks årlige generalforsamling.

Fredericia Dagblad

Arlette Andersens Frihedspris

Hvert år 4. maj uddeler Fredericia Dagblad sammen med Fredericia Kommune, Fredericia Gymnasium og Danske Bank Arlette Andersens Frihedspris. Formålet med prisen, der blev indstiftet i 2017, er at sikre vedvarende opmærksomhed og bevidsthed om frihedsbegrebet.

Prisen henvender sig til unge mennesker, der kan søge ved at skabe et essay, digt, en artikel, film, billedkunst eller anden form for værk om temaet frihed. Arlette Andersen er en fredericiansk kvinde, der overlevede Auschwitz. I 2019 vandt Kirstine Marie Føns Pedersen prisen.

Kirstine Marie Føns Pedersen læste sit digt "Hvad er vi" op, da hun vandt Arlette Andersens Frihedspris. Arkivfoto: Søren Gylling

Vejle Amts Folkeblad

Vejle Amts Folkeblad uddeler hvert år prisen ”Årets Stjerne” som gives til en aktiv idrætsudøver eller en leder, der har ydet noget helt unikt. Prisen er på 10.000 kroner samt en miniature-udgave af Kristian Von Hornsleths store stjerne, der står foran Vejle Bibliotek ud mod Boulevarden. Den lille stjerne er håndsigneret af kunstneren selv. Prisen gik til svømmeren Anders Hougaard Hansen.

Horsens Folkeblad

Årets Bojsen

Hvert år i starten af april uddeles tre Bojsen-priser, en stor og to små, til modtagere, som har gjort det bedre, sjovere og mere interessant at bo og leve på Horsens-egnen. Bag uddelingen står Horsens Folkeblads Fond.

I 2019 var klima det overordnede tema, og hovedprisen, som er en bronzeskulptur og en radering af kunstneren Christian Lemmerz, gik til virksomheden Palsgaard A/S ved Juelsminde.

De to andre priser, som består af en radering af samme kunstner og et beløb på 10.000 kroner, gik til forsker Søren Erbs Poulsen og skraldsamler Donson Ustün.

Horsens Folkeblads Idrætslederpris

Prisen uddeles i februar, når Horsens Kommune hædrer lokale sportsfolk for det foregående års idrætspræstationer. Prisen er på 3000 kroner og gives til en lokal idrætsleder, som har gjort en stor, frivillig indsats. Prismodtageren udpeges af en jury under Sport Horsens. I 2019 var modtageren Mie Bigum fra Horsens Rulleskøjteklub.

Odder Avis’ initiativpris

Prisen, som er på 2000 kr. og et kunstværk fra Horsens Folkeblads Fond, overrækkes ved Odder Kommunes frivilligfest. Prisen gives til en person eller en gruppe, som har gjort en særlig indsats for andre borgere i Odder Kommune. I januar 2019 gik prisen til Lars Larsen, Gylling Kulturforening m.m.

Fyns Amts Avis

Den Sydfynske initiativpris

Hvert år på avisens fødselsdag den 2. februar uddeler Fyns Amts Avis ”Den Sydfynske Initiativpris”. En jury nominerer ud fra åben indstilling årets 5-6 bedste initiativer. I februar 2019 blev Demokratifestivallen i Ollerup hædret.

Best of Svendborg

Ugeavisen Svendborg har i 2018 og 2019 kåret de bedste inden for 13 forskellige kategorier.

Over 5000 personer havde indstillet de bedste i byen, og samlet havde knap 35.000 stemt på de nominerede til prisen i Svendborg. Priserne blev delt ud i november.

I 2019 gik Horsens Folkeblads Idrætspris til Mie Bigum fra Horsens Rulleskøjteklub. Arkivfoto: Morten Pape