Krigen i Ukraine

Herboende ukrainere markerer etårsdagen for Ruslands invasion af Ukraine. Optog fra Munkemose til Flakhaven i Odense. Foto: Vibeke Volder
Af Daniel Bach Nielsen, chefredaktør på Avisen Danmark

Russiske tropper invaderede Ukraine torsdag 24. februar 2022. Angrebet satte en ny dagsorden i verden.

Putin havde i virkeligheden bygget op til denne krigeriske handling gennem lang tid. Annekteringen af Krim-halvøen i 2014 lagde grundstenen til den krig, der med skæbnetunge penselstrøg farvede året 2022 i mørke toner.

Arkivfoto: Alexander Ermochenko/Reuters/Ritzau Scanpix

- Putin vil ødelægge os, fordi vi vil være en del af jeres verden: Fem ukrainere fortæller om at vågne op til krig

Læs artiklen her

Det var et angreb på en selvstændig stat. Det var et angreb på Europa og hele den vestlige verden. Krigen skabte store politiske og økonomiske rystelser resten af året. I Nato, i EU, i Folketinget og i alle verdens medier.

Og naturligvis også i JFM. Død, ødelæggelser og menneskelige lidelser i vores egen baghave må vi som samfund og mediekoncern aldrig vende ryggen til.

Arkivfoto: Annelene Petersen

Grundfos-topchef taler ud efter Rusland-exit: De forstår ikke, at lille Danmark, Grundfos eller Poul ikke synes, at de gør det rigtige

Læs artiklen her

Ukrainernes frihedskamp blev fra første færd en folkelig kamp herhjemme. Det officielle Danmark har sammen med et historisk forenet EU støttet Ukraine massivt. Og danskerne har i stor stil samlet tøj og penge ind og åbnet deres hjem og hjerter for Ukraine og ukrainerne.

Vi har i JFM i 2022 præsenteret vores læserne for over 1100 prioriterede artikler om krigen i Ukraine.

Her har vi blandt andet har taget læserne med til sønderbombede byer og helt tæt på martrede sjæle i henholdsvis Butja, Balakliya og Mykolaiv. Dokumentation og menneskelige beretninger fra krigens ubarmhjertige virkelighed er en af journalistikkens vigtigste opgaver, når historien skal skrives.

Arkivfoto: Stefan Weichert

Se før/efter-billeder: Avisen Danmark er taget tilbage til krigshærgede Butja og besøger kræftsyge Volodimir, der er begyndt at drømme igen

Læs artiklen her

Dertil kommer de utallige artikler, som har fulgt op på krigens mange forskellige afledte effekter.

Ruslands angreb på Ukraine har ramt stort set alle danskere på jobbet, på pengepungen eller følelsesmæssigt. Danske virksomheder har også lidt store økonomiske tab siden den sorte torsdag i februar 2022. Omvendt har de firmaer, der har holdt fast i deres forretning og dermed ikke har vendt Putin og Rusland ryggen, investeret både dyrt og dumt i fremtiden.

Arkivfoto: Stefan Weichert

Vyacheslav fik en pose over hovedet og ventede på det dræbende skud fra sin bøddel: - Jeg ville ikke give dem min søn. Hvilken far gør det?

Læs artiklen her

Arkivfoto: Sergei Supinsky/AFP/Ritzau Scanpix
Vi er Danmarks næststørste privatejede mediekoncern. Vi lever af at formidle. Vi er sat i verden for at fastholde og udvikle de regionale og lokale mediers afgørende rolle for demokrati og sammenhængskraft i lokalområderne. Det er vores mission. Og det, der driver os hver eneste dag. Vi står bag 15 dagblade, 53 ugeaviser, 4 kommercielle radiostationer, en landsdækkende tale-radio og en lang række nyhedssites og andre digitale brands. Vi har virksomheder, der skaber kommunikation mellem mennesker. Trykkerier og trykformidlere, dealsites, et kommunikationsbureau og distributionsfirmaer, der leverer aviser og pakker til alle adresser 365 dage om året. På alle platforme informerer og inspirerer vi hver eneste dag med vores historier fra der, hvor livet leves. Vi dækker hele Danmark. Vi er en levende organisation med over 1750 engagerede medarbejdere med arbejdssteder fra Holstebro til hovedstaden. Medarbejdere, der hver dag lægger al deres energi, viden og kunnen i at informere, inspirere, kommunikere og underholde.